بلاکچین چیست؟

حتماً شما هم نام بلاکچین را که یک فناوری انقلابی است، شنیده‌اید. این فناوری توانسته است تا تحولاتی برجسته‌ را در زندگی روزمره مردم در سراسر نقاط جهان ایجاد نماید. بلاکچین همچنین پروسه پرداخت اینترنتی را به طور مثبتی متحول کرده و مزایای گوناگونی را ارائه نموده است. حتماً برای بسیاری از شما این سوال پیش آمده است که اصلاً بلاکچین چیست و چه کاربدی‌ دارد؟ در ادامه با ما همراه باشید تا به پاسخ این سوال بپردازیم.  

تعریفی از بلاکچین

به طور کلی، بلاکچین نوعی سیستم می‌باشد؛ اما نمی‌توان آن را یک سیستم ساده کامپیوتری دانست. بلاکچین در اصل تمامی اطلاعات را ثبت و گزارش می‌کند و تمام آنان را بین فعالین این حوزه به اشتراک می‌گذارد. در کنار همه این‌ها، این سیستم از رمزنگاری‌هایی که developerها طراحی می‌کنند محافظت کرده و ورود غیرقانونی به آنان را تقریباً غیرممکن می‌سازد. به همین علت این سیستم، برای بزرگ‌ترین برندهای دیجیتالی دنیا اهمیت بالایی دارد. شایان ذکر است که این فضا، بستر پرداخت‌های ارزی که متکی به سیستم بلاک‌چین هستند را در ‌سایت رسمی خود فراهم می‌آورد.

باتوجه به نکات گفته شده باید بگوییم که بلاکچین سیستمی‌ست که به بازار ورود کرده تا تمام واسطه‌ها را از بین ببرد. اگر نگاهی به بستر پرداخت‌های اینترنتی آنلاین بی‌اندازیم، در خواهیم یافت که امکان پرداخت ارز دیجیتال در آنان وجود داشته و دیگر دور از ذهن نیست که بهره‌گیری از واسطه‌ها در میان کاربران کم‌رنگ‌ شود. بلاکچین در آینده‌ای نزدیک، بخش بزرگی از دنیا را تشکیل می‌دهد؛ این درحالی است که زمانی که این سیستم به واسطه بیت کوین به جهان معرفی گردید، مفهوم خاصی برای مخاطبان نداشت.

اما امروزه تعداد زیادی از متخصصین امور دیجیتال، در این زمینه متوجه هدف اصلی سیستم بلاک چین شده اند و اذعان می‌کنند که رسالت این فضا، غیرمتمرکز ساختن داده‌ها می‌باشد. با این شرایط، تمام اطلاعات ماندگار خواهند شد و اعضای هیچ سیستمی در دنیا نمی‌توانند دیتاهای عمومی را به طور کلی حذف نمایند؛ به همین علت، تعداد کثیری از سازمان‌ها برای پایدار کردن اطلاعات خود از بلاکچین بهره می‌گیرند.

 

بلاکچین چگونه کار می‌کند؟

در این بخش‌ می‌خواهیم کارکرد این سیستم را با ذکر یک مثال بیان کنیم؛ تصور کنید که شما دیتای مهمی را بر روی کاغذ نوشته‌اید و ۱۰۰ نفر با دوربین موبایل از آن عکس گرفته‌اند. حال شما اگر قصد داشته باشید که اطلاعات را از بین ببرید، ممکن است بگویید کاغذ را پاره می‌کنم! اما این کار در اصل فقط لایه اول اطلاعات را از بین خواهد برد؛ چراکه عکس آن کاغذ در گوشی موبایل دیگران ذخیره شده است.

این نکته در سیستم بلاکچین نیز صادق است. در اصل اطلاعات اشخاص در جایگاه یک بلاک قرار می‌گیرد، همه بلاک‌ها، به شکلی زنجیره‌ای با یکدیگر ارتباط داشته و افراد قادرند تا این اطلاعات را در زنجیره بلاک‌چین ثبت نمایند.

شاید از خود بپرسید که این سیستم چگونه یکی از امن‌ترین زنجیره‌های اطلاعاتی معرفی می‌شود؟ باید بدانید که بلاک چین نوعی وسیله‌ به نام (Hash) دارد که درواقع نوعی رشته متنی می‌باشد که متخصصان با توابع ریاضی و سیستم coding به آن معنا می‌بخشند ‌. همین رشته، از هرگونه سرقت اطلاعات جلوگیری می‌کند و یک محافظ امنیتی دربرابر تمامی متخلفان می‌باشد؛ از همین رو، هیچ فردی توانایی سرقت اطلاعات آن را نخواهد داشت. همه این بلاک‌هایی که در زنجیره قرار می‌گیرند، دو عدد هش دارند و به همین ترتیب، تمام بلاک‌ها به هم متصل گردیده‌اند.

 

انواع بلاک چین کدام‌اند؟

از آنجایی که تفاوت‌های بزرگی بین حوزه‌های کاری مختلف وجود دارد، یک نوع بلاک چین نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای انواع کسب‌و‌کارها باشد. تنوع انواع بلاک‌چین سبب می‌شود تا شرکت‌های بزرگ به استفاده از این شبکه تمایل داشته باشند و آزادی بیشتری را به اطلاعات و دیتای خود اختصاص دهند. در این بخش انواع بلاکچین را بررسی خواهیم کرد که عبارت‌اند از:

  • بلاکچین خصوصی
  • بلاکچین عمومی
  • بلاکچین کنسرسیوم
  • بلاکچین هایبرید

بلاکچین خصوصی

شبکه بلاک چین خصوصی بیشتر برای نهادهایی که می‌خواهند اسناد خود را به صورت متمرکز نگهداری کنند، انتخابی مناسب خواهد بود. این شبکه اطلاعات و مستندات را به صورت متمرکز ذخیره کرده و از آنان به طور کامل حفاظت می‌کند. از همین رو، هر کسی توانایی ورود به شبکه و تغییر آن را ندارد. در این نوع از شبکه‌ بلاک چین صرفا تعداد خاصی از اشخاص حق ورود را دارند. با‌ عنایت به ویژگی خصوصی‌سازی این سیستم، قطعاً امنیت، در وهله اول مورد توجه بوده و هیچ هکری نمی‌تواند به سادگی آن را در دسترس بگیرد.

 

بلاکچین عمومی

یکی از پرکاربردترین انواع بلاکچین، نمونه عمومی آن بوده که عمدتاً کریپتو کارنسی‌های مشهور مانند بیت‌کوین از آن بهره‌گیری می‌کنند. کاربرانی که قصد ورود به آن را دارند، نیازمند هیچگونه مجوزی نبوده و همگی؛ همانطور که از نامش پیداست؛ دسترسی آزادانه خواهند داشت. به طور کلی، این شبکه کاملا غیر متمرکز بوده و توانسته است تا مهم‌ترین دست ‌آورد برای این شبکه را به وجود آورد.

از جایی که میلیون‌ها یوزر در تعدادی از شبکه‌های بلاکچین عمومی فعالیت دارند، احتمال اینکه در برخی از شرایط کلاهبرداری صورت گیرد، بیشتر خواهد بود. البته که احتمال کلاهبرداری در بلاکچین، فقط در صورتی است که شما حواس‌پرتی کرده و فرصت کلاهبرداری را به کاربران دیگر بدهید. 

 

بلاکچین کنسرسیوم

نمونه دیگری از بلاکچین، سیستم نیمه متمرکز بوده که در بین دو نوع عمومی و خصوصی می‌باشد. بلاک چین کنسرسیوم، بستری است برای همکاری چندین سازمان. این سیستم در کنار متمرکز بودن، قادر است تا تمام دیتا و اسناد سازمان‌ها را در کنار یکدیگر گردآوری‌ نماید. در این بلاک چین، هر کاربری اجازه ورود به شبکه را ندارد؛ اما سازمان‌ها می‌توانند باتوجه به شرایط حاضر، دسترسی را برای افراد گوناگونی باز کنند.
شبکه بلاک چین کنسرسیوم، یکی از بهترین پلتفرم‌ها برای همکاری بیزینس‌ها از راه دور نیز هست؛ چراکه از امنیت بالایی برخوردار بوده و درواقع سیستمی برای برقراری ارتباط به شمار می‌رود. اگر تعداد یوزرهای این شبکه از یک حدی تجاوز کند، دسترسی دادن به هر کدام دشوار می‌شود؛ زیراکه بلاک چین کنسرسیوم، فقط برای همکاری سازمان‌ها تعبیه شده است.

 

بلاکچین هایبرید

چهارمین نوع از بلاکچین، نمونه هایبرید آن می‌باشد که حاصل از ترکیب نوع خصوصی و عمومی است.. هدف اصلی این شبکه، به حداقل رساندن عیوب سیستم و احتمال کلاهبرداری در‌ آن بوده تا کاربران بتوانند با خیالی راحت از آن بهره‌گیری کنند. البته که ورود به این سیستم برای عموم آزاد نیست؛ از همین رو، کنترل ‌کنندگان بلاک‌چین باید مجوز را برای هر فرد صادر کنند و میزان اختیارات را تعیین نمایند. این شبکه تا حد بسیار بالایی تحت کنترل مسئول آن می‌باشد. به همین علت، افراد پیش از احراز هویت شخصی قادر نخواهند بود تا به شبکه ورود کنند و باید حتماً مراحل ورود را جزء به جزء بگذرانند. از این جهت، هر شخص قادر خواهد بود تا درخواست ورود به شبکه هایبرید را به مسئول مرتبط ارسال کرده و اقدامات لازم را انجام دهد.

نظرات


هیچ نظری ثبت نشده است.

فقط کاربران ثبت نام کرده می توانند نظر ثبت کنند. لینک ورود \ عضویت در سایت.